Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

"eski Yüzyılda Türkçe Yeni Yüzyılda Türkçe" Konulu Konferans Gerçekleştirildi

25/11/2022 15:42:22 - 25/11/2022 15:42:22 - 807 Okunma

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda 23 Kasım 2022 Çarşamba günü Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü ile Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü organizasyonunda İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ'nin konuşmacı olduğu "Eski Yüzyılda Türkçe Yeni Yüzyılda Türkçe" konulu konferans düzenlendi.

Konferansı, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÖZÇELİK, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin EMİNOĞLU, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali KURT, fakülte akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrenci dinledi.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ, "Eski Yüzyılda Türkçe Yeni Yüzyılda Türkçe" konulu konferansına gösterilen yoğun ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı. “Dil bilimciler dünyada 7000’e yakın dil olduğunu söylüyor. Türkçe bu 7000 diller arasında bundan yaklaşık 1000 yıl önce de yazılı olarak var olan sayılı dillerden bir tanesidir” diye konuşan Prof Dr. DEVELİ, Türk dilinin milattan sonra 6’ncı yüzyıldan itibaren çok geniş bir coğrafyada çok geniş bir konuşma ve iletişim alanına sahip olduğunu ifade etti.

Her toplumun dilinin diyalektlerden ya da lehçelerden meydana gediğini ve bunlar içerisinden sadece bir tanesinin ortak bir biçim ve ortak bir diyalekt oluşturduğunu kaydeden DEVELİ, “Bu diyalekt kültürün, ticaretin ve akademik faaliyetlerin merkezi olan bir yerdir. Bu yer Türkiye’de nihai olarak İstanbul olduğu için biz buna İstanbul Türkçesi de diyoruz. Bu, Türkiye’nin standart biçimidir” dedi.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal ÇAĞLAR, Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emin EMİNOĞLU, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali KURT ile Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tarık ÖZÇELİK günün anısına İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayati DEVELİ’ye takdimde bulundular.

KLU ÇTLE TDE Hayati Develi

Facebook Twitter Google Plus
Konferans Etkinliği
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.