Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nün kuruluşunun 5. yılı anısına düzenlenen etkinlikler kapsamında üniversitemiz öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erhan AKTAŞ "Altaylı Ressam Çoros GURKİN" konulu konferans verdi.
Yrd. Doç. Dr. Erhan AKTAŞ, ilk olarak Çoros Gurkin’in doğum yeri ve eğitimi hakkında bilgiler verdi. Ressamın erken yaşta sanatsal faaliyetlerle uğraştığını ve Gurkin’in resimlerinde dağ, orman, su kültlerini yoğun bir şekilde kullandığına dikkat çekti
Teknik olarak Gurkin’in İ.İ. Şişkin’den ressamlık eğitimi aldığını söyleyen AKTAŞ, ressamın en verimli döneminin 1907-1916 yılları arasında olduğunu ifade etti.
AKTAŞ, Gurkin’in sanatsal faaliyetlerindeki en belirgin özelliğin ideoloji olduğunu ve hayatı boyunca Gurkin’in Altay halkının bağımsız bir şekilde yaşaması için mücadele ettiğini, bu mücadeleyi de resimlerine yansıttığını söyledi. Resimlerinin çoğunda tema olarak geleneksel Altay hayatını işlediğini, Şaman inanışlarından ve uygulamalarından yararlandığını belirtti.
Gurkin’in en önemli tablosu olarak bilinen ‘Han Altay’ isimli tablo hakkında bilgiler veren AKTAŞ, son olarak Karakorum-Altay Devleti’nin Sovyet döneminde yaşadığı isyanların ressam Çoros Gurkin’in hayatında yarattığı etkilerden bahsetti.
Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Yrd. Doç. Dr. Erhan AKTAŞ’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.
Çoros Gurkin KLU ÇTLE