Öğretim Üyemiz Tarafından Makedonya’nın Başkenti Üsküp’te “Yahya Kemâl Beyatlı ve Üsküp” Konulu Bir Konferans Verildi.
Türkoloji Projesi kapsamında, Yunus Emre Enstitüsü tarafından Makedonya Kalkandelen (Tetovo) Üniversitesi Şarkiyat bölümüne görevlendirilen Kırklareli Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Yunus Emre Enstitüsü-Üsküp ve Köprü Derneğinin düzenlediği programda “Yahya Kemâl Beyatlı ve Üsküp” konulu bir konferans verdi.
02. 12. 2015 tarihinde, Üsküp’lü büyük Türk şairi Yahya Kemal Beyatlı’nın doğum gününde, Üsküp Çifte Hamam’da düzenlenen programa; T.C. Üsküp Büyükelçisi İkinci Katibi Yusuf Ziya Kenar, TİKA Üsküp Koordinatörü Teoman Tiryaki, Çayır Belediye Başkan Vekili Süleyman Baki, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Mehmet Samsakçı, MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim, üniversite hocaları, şairler, işadamları, öğrenciler ve diğer davetliler katıldı.
Öğretim Üyemiz Karakuş, Yahya Kemal’in ailesi, doğumu, çocukluğu, Üsküp’teki anıları, eğitimi ve İstanbul’a gidişine kadarki süreçle ilgili çok önemli araştırmalarını katılımcılara sundu.
İlk şiirinin “Ahmed Âgâh” adıyla Üsküp’ten yayınlanması, inkılapçı Ragıp efendiyi burada tanıması, İshakiye mahallesinde yenilikçi edebiyat arayışının temellerinin atılması, rindane tavrı tekkelere devam ederek alması, dini ve milli şahsiyetinin oluşmasında büyük emeği geçen annesi Nakiye Hanım’ın burada gömülmesi, mektebi edepte ‘Sabah’ ve ‘İkram’ gazetelerini okuması gibi sebeplerden dolayı Üsküp’ün Yahya Kemal’in sanatında büyük bir yeri olduğuna dikkat çeken Karakuş, “150’ye yakın camide okunan 5 vakit ezanıyla, Fatih devrinin ruhani bir mezarlığı olmasıyla, Rumeli’de Türklüğün tekasüf ettiği şehir olmasıyla, Üsküp, Yahya Kemal Beyatlı’nın fikir ve sanat dünyasının özüdür” diyerek sözlerini bitirdi.
Kırklareli Üniv. Fen Edebiyat Fak. Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ, Makedonya ve Balkanlar genelinde bu tür kültür programlarına devam edeceklerini bildirdi.