Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Yeni Yayin: Kumbuca Paşa (Küçük Prens)

11/01/2022 16:34:00 - 13/01/2022 16:34:00 - 553 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulkadir ATICI'nın,  "Kumbuca Paşa (Küçük Prens) Giriş-İnceleme-Metin-Dizin" adlı kitabı yayımlanmıştır.

Kaşkay Türkleri günümüzde İran coğrafyasında yaşayan ve İran Türklerinin en güneydeki temsilcileri olan Türk topluluğudur. Kaşkay Türkleri, geçmişte daha konargöçer bir yaşam tarzına sahipken günümüzde büyük oranda yerleşik hayata geçmişlerdir. Toplam nüfusları net olarak ortaya konamasa da ciddi bir nüfus oranıyla İran'ın çeşitli bölgelerine dağılmış vaziyette yaşamlarına devam etmektedirler. Günümüzde yoğun bir biçimde FArs ve İsfahan bölgelerinde yaşamakla birlikte Hürmüzgan, Buşehr, Huzistan, Kirman gibi bölgeler de Kaşkay nüfusunun yoğun olduğu bölgeler arasındadır. 

Kaşkay Türkçesi kendine has dil özellikleri göstermekle birlikte Oğuz grubu Türk lehçeleri arasında yer almakta ve Oğuz Türkçesinin güney kanadını temsil etmektedir. Kaşkay Türkleri ve Türkçesi üzerine 1925li yıllarda başlayan çalışmalar günden güne hem nicelik hem de nitelik bakımından artış göstermiştir. Bu artış günümüzde de devam etmektedir. 

Bu çalışmada, Doç. Dr. Abdulkadir ATICI, İsa Rahmani (Doğanlı) tarafından Kaşkay Türkçesine tercüme edilmiş Kumbuca Paşa hikâyesini "Giriş-İnceleme-Metin-Dizin" olarak ele almıştır. Çalışma, Giriş, Ses Bilgisi, Biçim Bilgisi, Kaynaklar, Transkripsiyon ve Dizin olmak üzere altı ana bölümden oluşmaktadır. Bölümler kendi içerisinde alt bölümlere ayrılmaktadır. 

Hocamızı tebrik eder, Türklük Bilimine katkılarının ve başarılarının devamını dileriz. 

Kaşkay Türkçesi Kumbuca Paşa (Küçük Prens) Abdulkadir Atıcı ÇTLE

Facebook Twitter Google Plus
Kumbuca Paşa (Küçük Prens)
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.