Konferans: Söz Varliği Açisindan Gagauz Türkçesi

10/12/2021 11:44:10 - 10/12/2021 11:44:10 - 460 Okunma

2021-2022 Akademik Yılı Güz dönemi etkinlikleri kapsamında; Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından 9 Aralık 2021 tarihinde saat: 20.00'da Afyon Kocatepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nadejda ÖZAKDAĞ'ın katılımıyla "Söz Varlığı Açısından Gagauz Türkçesi" konulu çevrimiçi konferans gerçekleştirilmiştir.

Prof. Dr. Nadejda ÖZAKDAĞ, Gagauz Türkçesinin söz varlığını toy, bayram, örümce gibi çeşitli kelime örnekleri doğrultusunda diğer Türk Lehçeleri ile mukayese ederek değerlendirdi. Sunumunda ayrıca Gagauz Türkçesinin tehlikedeki dillerden birisi olarak görülmesi meselesini de UNESCO'nun belirlediği kriterlere göre değerlendiren Prof. Dr. Nadejda ÖZAKDAĞ, her şeye rağmen ümitli olduğun; hem bir Gagauz hem de bir Türkolog olarak Gagauz Türkçesi araştırmalarıyla alana katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade etti. Program sonunda katılımcılar Gagauz Türkçesinin söz varlığı ve tehlikedeki diller meselesi konusunda katkılar sundu. Programa üniversite/bölüm akademik personeli ve üniversite öğrencilerinin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışındaki (Moldova/Komrat, Ukrayna/Kiev gibi ) çeşitli ülkelerden pek çok akademisyen ve araştırmacı katılım sağladı. Program, bölüm başkanı Prof. Dr. Emin EMİNOĞLU ve diğer bölüm öğretim üyelerinin Prof. Dr. Nadejda ÖZAKDAĞ'a teşekkürleri ile son buldu.

Gagauz Türkçesi Prof. Dr. Nadejda Özakdağ ÇTLE

Prof. Dr. Nadejda Özakdağ