Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Nükhet Okutan'ın Katılımıyla ''yenisey Ölüm Maskeleri'' İsimli Sergi Düzenlendi

19/12/2017 14:23:52 - 19/12/2017 14:23:52 - 15384 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nün kuruluşunun 5. yılı anısına düzenlenen faaliyetler kapsamında Hacettepe Üniversitesi Türk Halkbilimi doktora öğrencisi Nükhet OKUTAN’ın katılımıyla "Yenisey Ölüm Maskeleri" isimli bir konferans ve sergi etkinliği gerçekleştirildi.

Serginin açılış konuşması Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM tarafından yapıldı. Açılış konuşmasının ardından Hakan Kılıç tarafından objektife alınan yaklaşık otuz eser ilgililerin istifadesine sunuldu.

Sergi esnasında Yenisey Ölüm Maskeleri’ni anlatan Nükhet OKUTAN, ölüm maskelerinin Yenisey Kırgızlarının cenaze geleneklerinden biri olduğunu belirtti. Yenisey Kırgızlarına ait kurganlarda ölülerin yüzüne yapıştırılmış maskelerin bulunduğunu tespit ettiklerini belirtti. Maskelerin kilden yapıldığını ve ölünün yüzünü tüm detaylarıyla gösterdiğini söyleyen Okutan, maskelerin üzerindeki simgelerle ilgili çeşitli görüşler paylaştı.

Okutan, maskelerin gizeminin hala çözülemediğini ifade ederek bütün Türk dünyasının 2000 yıl öncesiyle bağlantı kurulması açısından önemine değindi.

Serginin katılımcılarından Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet AÇA ise Anadolu toplumunda suret ve fotoğraf arasındaki farktan bahsederek suret ve ruh ilişkisi açısından sergideki maskeleri değerlendirdi.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Nükhet OKUTAN’a ve Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü’nün 5. Yılı dolayısıyla düzenlenen etkinliklerde görev alan tüm öğrencilere günün anısına teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

Yenisey Ölüm Maskeleri Nükhet Okutan

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.