Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Dr. Valeria Lemskaya'nın Katılımıyla ''çulım Türkçesi Ve Diğer Sibirya Türk Şiveleriyle İlişkisi'' Konulu Konferans Verildi

14/12/2017 12:03:26 - 14/12/2017 12:03:26 - 13342 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü'nün kuruluşunun 5. yılı anısına düzenlenen etkinlikler kapsamında Tomsk Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Valeria LEMSKAYA "Çulım Türkçesi ve Diğer Sibirya Türk Şiveleriyle İlişkisi" başlıklı konferans verdi.

Dr. Valeria LEMSKAYA, Sibirya coğrafyasında Çulım Türkesinin konuşulduğu bölgeyi haritada göstererek bu bölge hakkında bilgiler verdi. Çulım Türkçesinin Türk dili ailesi içerisindeki yerinden bahsetti. Fonetik ve morfolojik açıdan Çulım Türkçesini değerlendirerek diğer Sibirya Türk şiveleriyle arasındaki ilişkiyi örnekler eşliğinde açıkladı. Çulım Türkçesinin dünyada yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan diller arasında yer aldığını belirten Lemskaya, bu dilin son konuşucularından derlemeler yapılmasının son derece önemli olduğunu söyledi.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Dr. Valeria LEMSKAYA’ya günün anısına teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

Çulım Türkçesi Tehlikedeki Diller

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.