Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Prof. Dr. Aynur Koçak'ın Katılımıyla ''dünya Mitolojisi Ekseninde Türk Mitolojisi'' Konulu Konferans Verildi

06/12/2017 21:00:26 - 06/12/2017 21:00:26 - 13655 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün düzenlemiş olduğu 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aynur KOÇAK, 30 Kasım Perşembe günü ‘‘Dünya Mitolojisi Ekseninde Türk Mitolojisi’’  konulu konferans verdi.

Prof. Dr. Aynur KOÇAK, öncelikle mitolojinin ne anlama geldiğini ve neleri kapsadığını açıkladı. Dünya ve Türk mitolojisinden örnekler veren KOÇAK, dünyadaki farklı milletlerin mitolojilerinin kainatın, insanın ve diğer birtakım varlıkların yaratılışı konusunda benzerlikler taşıdığını ifade etti.

KOÇAK, mitleri, mitlerin ritüellerle ilişkisini ve günümüzde yaşayan birçok ritüelin eski mitlerle ilişkisini örneklerle destekleyerek açıkladı. Her ne olursa olsun insanoğlunun ihtiyaçları doğrultusunda geçmişten günümüze ritüellere başvurduğunu belirtti.

Mitolojinin ve insanlar tarafından gerçekleştirilen ritüellerin dini bakış açısıyla batıl inanç olarak değerlendirilmesine rağmen halk arasında ritüellerden vazgeçilmediğine dikkat çekerek bu uygulamaların bütün dünyadaki insanların kendi kültürlerinin bir parçası olduğunu ifade etti.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Prof. Dr. Aynur KOÇAK’a teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi. 

mitoloji ritüeller

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.