Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Tataristan Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat Ve Sanat Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Feride Tahirova'nın Katılımıyla “Tatar Türkçesi, Tatar Edebiyatı Ve Tatar Kültürü” Üzerine Bir Söyleşi Gerçekleştirildi

03/12/2017 22:40:56 - 03/12/2017 22:40:56 - 18745 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün düzenlemiş olduğu 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında 27.11.2017 tarihinde saat 13.00’da 105 Nolu derslikte Tataristan Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Feride Tahirova “Tatar Türkçesi, Tatar Edebiyatı ve Tatar Kültürü” üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Özellikle Tatar Türkçesi üzerine çalışmaları olan Dr. Feride Tahirova, bu ensititüdeki araştırma faaliyetlerinden, burada yapılan çalışmalardan kısaca bahsettikten sonra, kanunen 1922’den beri devlet dili olan Tatarcanın günümüzdeki durumu üzerinde durdu.

            Galimcan İbrahimov Dil, Edebiyat ve Sanat Enstitüsü’nün tamamıyla Tatarlar üzerine çalışmalar yapan tek enstitü olduğunu ifade eden Tahirova, kendisinin de uzmanlık alanı olan sözlükçülük üzerine bilgiler verdi. Tatar Türkçesinin 3 ciltlik anlatmalı sözlüğünün yeniden genişletilerek basıma hazırlandığı haberini de veren Tahirova, öğrencilerden ve öğretim üyelerinden gelen sorular çerçevesinde, Tatar Türkçesinin günümüzdeki konuşur oranı, kuşaklar arası aktarım oranı, günümüzdeki sanat ve kültürel alanlarda Tatar Türkçesinin yeri gibi önemli noktalar üzerinde kaydadeğer bilgileri dinleyicilere sundu. Bunun yanı sıra Tatar Edebiyatı’nın geçmişten günümüze kısa bir perspektifini veren yazar, özellikle günümüzde Tatar Edebiyatı’nın okurları ve yazarları bağlamında, değerlendirmelerde bulundu. Dr. Feride Tahirova, programın sonunda Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’a, bugünün anısına hediye takdiminde bulundu.  

Feride Tahirova Tatar Türkçesi Tatar Edebiyatı

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.