Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin Özarslan'ın Katılımıyla ''uluslararası Hukuk Açısından Türk Keneşi'' Konulu Konferans Gerçekleştirildi

24/11/2017 12:22:14 - 24/11/2017 12:22:14 - 16702 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümünün düzenlemiş olduğu 2017-2018 Eğitim-Öğretim Yılı Kasım ayı etkinlikleri kapsamında Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN Uluslararası Hukuk Açısından ‘Türk Keneşi’  konulu konferans verdi.

Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN ilk olarak Türkiye’de yaygın olarak kullanılmayan ‘‘keneş’’ (konsey) kelimesinin anlamına dikkat çekerek Türk Keneşi adlı örgüt hakkında bilgi verdi. Türk Keneşi’nin Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye tarafından 2009 yılında kurulduğunu söyledi.

Nahçıvan Anlaşması ile kurulan örgütün temel amacının Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek olduğunu ifade eden ÖZARSLAN, Türk Keneşi’nin Birleşmiş Milletler Anlaşması’nın amaçları ve ilkeleri ile birlikte uluslararası hukukun diğer evrensel olarak tanınan ilkelerini de benimsediğini belirtti.

ÖZARSLAN, birçok örgütün süreli anlaşmalar ile işbirliği içerisinde olduklarını ancak Türk Keneşi’nin işbirliği anlaşmasının süresiz olduğunu bildirdi. Bunun yanı sıra Türk Keneşi adının devlet adlarıyla sınırlı olmamasından dolayı bu örgüte Türk dilini konuşan ya da Türk dilinin yoğun bir şekilde konuşulduğu bütün ülkelerin katılabileceğini açıkladı.

Türk Keneşi’nin Türk dünyasına yönelik kurulan ilk örgüt olduğunu dile getiren ÖZARSLAN, örgütün kültür, tarih, çevre ve toplum, kimlik, ekonomi, ticaret, basın, iletişim, turizm vb. olarak çok geniş kapsamlı oluşuna dikkat çekti ve ‘’Türk Keneşi somut iş yapma ve eylem üretme gayreti içerisindedir’’ dedi. Ayrıca Türk Keneşi’nin, TÜRKSOY, TÜRKPA ve Türk İş Konseyi ile işbirliği içerisinde olduklarını ifade etti.

Konferans, öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Yrd. Doç. Dr. Bahadır Bumin ÖZARSLAN’a teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi. 

 

 

KLU ÇTLE Bahadır Bumin Özarslan

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.