Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

"dil, Edebiyat Ve Millî Kimlik" Konulu Konferans Verildi

07/05/2017 11:42:41 - 16/05/2017 11:42:41 - 9414 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü'nde öğretim üyesi Doç. Dr. Yahya Kemal TAŞTAN Rektörlük Kültür Merkezi Üst Salonda "Dil, Edebiyat ve Millî Kimlik" konulu bir konferans verdi.

 

Doç. Dr. TAŞTAN, modernleşme çerçevesinde dilin kimlik oluşumundaki öneminden bahsetti. Türk milletinin oldukça geniş bir kültür çevresinin olduğunu fakat dil ve millî kimliğin tercih edilmediğini, doğuştan geldiğini söyledi.

 

Türk dilinin tarihsel süreç içerisindeki değişimlerini ele alan TAŞTAN, geleneğin dilinin manzum, modern dünyanın dilinin ise nesir olduğunu belirtti. ''Günümüzü anlamak, anlamlandırmak istiyorsak yeni bir dil inşa etmeliyiz'' dedi.

 

TAŞTAN, modern dünyaya geçiş sürecinde bürokrasinin seri bir şekilde işlemesi için geçmişte kullanılan ağdalı dilin terk edildiğine, Türk dili ve edebiyatında gerçekleşen sadeleşme hareketlerine dikkat çekti.

 

Türk coğrafyasındaki dil, kültür, edebiyat ve her şeyin Türklere ait olduğunu, Türklüğün ayrıştırıcı değil birleştirici olduğunu ve kimliğin tek parçadan oluşmadığını dile getirerek konferansını sonlandırdı.

 

 

 

 

dil kimlik

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.