Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş’Un Kitapları, Uluslararası Fuarda Tanıtıldı

24/05/2015 11:23:53 - 24/05/2015 11:23:53 - 16045 Okunma

Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’un; “Makedonya Türk Edebiyatında Üçüncüler” ve“Sesler Dergisi Etrafında Teşekkül Eden Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı” adlı kitapları, Makedonya-Üsküp Uluslararası Kitap Fuarında tanıtıldı.

“Türkoloji Projesi” kapsamında Makedonya Kalkandelen Üniversitesi’nde ders vermek üzere görevlendirilen Fen-Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’un,“Makedonya Türk Edebiyatında Üçüncüler” ve “Sesler Dergisi Etrafında Teşekkül Eden Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı” adlı iki kitabının tanıtımı için Makedonya Yeni Balkan Yayınevi tarafından 8 Mayıs 2015 tarihinde Makedonya-Üsküp Uluslararası Kitap Fuarında bir tanıtım programı düzenlendi. Programa; Makedonya Türk Büyükelçiliğinden ve Yunus Emre Enstitüsünden temsilciler, Makedonya’da bulunan Türkoloji bölümlerinin yöneticileri ve öğretim üyeleri, Makedonya Türk Edebiyatı şair ve yazarları, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ve öğrenciler katıldı. Kitapların tanıtımını araştırmacı-yazar R. Selçuk UYSAL ve şair ve yazar Rifat EMİN yaptı.

Makedonya’nın başkenti Üsküp’te yayımlanan “Makedonya Türk Edebiyatı’nda Üçüncüler” adlı kitapta; öncelikle Makedonya Türk Edebiyatı’nın tarihi, belli başlı dönemleriyle ele alınıyor. Makedonya’da Türkçe ile oluşturulan edebiyatın sıkıntıya girdiği 1990’lı yılların başında, yeni bir nesil oluşturma çabası olarak dikkatleri üzerine çeken“Üçüncü” dergisi ve bu dergi çevresinde oluşturulmaya çalışılan edebiyat, kitabın temel konusunu oluşturuyor. Kitapta aynı zamanda, Makedonya genç Türk edebiyatçılarıyla yapılan röportajlar, bu edebiyatçıların eserlerinden örnekler, yeni bir nesil oluşumuyla ilgili çeşitli basın-yayın organlarında yer alan yazılar da yer alıyor.

Yine Üsküp’te yayımlanan “Sesler Dergisi Etrafında Teşekkül Eden Makedonya ve Kosova Türk Edebiyatı” adlı kitapta ise; Makedonya ve Kosova’da yetişkinlere yönelik Türkçe ile oluşturulan edebiyatın ana unsuru sayılan “Sesler” dergisi ve bu dergi çevresinde oluşturulmaya çalışılan edebiyat, kitabın temel konusunu oluşturuyor. Kitapta aynı zamanda, Makedonya ve Kosova Türk edebiyatçıları tarafından oluşturulan şiir ve hikâye türündeki eserler, ayrıntılı bir şekilde değerlendiriliyor.

Birçok şair-yazar ve öğretim üyesinin söz aldığı programda, özelde Makedonya genelde ise bütün Balkanlar’da Türkçe ile oluşturulan edebiyatın, bu ülkelerde Türkiye’nin varlığını da daha etkin kılacağı belirtildi. Program sonunda katılımcılar, Uluslararası Makedonya Kitap Fuarı’nı da gezme fırsatı buldu. 

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.