Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Semen Kadışev Doğumunun 130. Yılı Etkinliği

30/04/2015 22:12:38 - 30/04/2015 22:12:38 - 15242 Okunma

Hakasların ünlü destancısı Semen Kadışev Doğumunun 130. Yılı vesilesiyle 28 Nisan 2015 tarihinde, Ankara’da düzenlenen etkinlikle anıldı. Türk Dünyası kültür ve sanat aşıklarının bir araya geldiği anma toplantısı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in mesajının okunmasıyla başladı. Ömer Çelik, mesajında, TÜRKSOY’un Türk kültürüne hizmet eden müstesna şahsiyetlerin tanıtılması, bırakmış oldukları kültürel mirasın yaşatılması ve gelecek kuşaklara ulaştırılması yönündeki gayretlerini takdirle izlediğini belirtti. Program, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’un toplantının açılış konuşmasını yapmasıyla devam etti. Düsen Kaseinov, konuşmasında Semen Kadışev’in bir halk destancısı olduğunu, haycılık geleneğini sürdürmede önemli bir aktör olduğunu ifade etti.Kaseionov’un konuşmasının ardından, ünlü Hakas Destancı Semen Kadışev’i ve onun sanatsal yönünü anlatan kısa filmin gösterimine geçildi.Kısa film gösteriminin ardından, Doç. Dr. Gülsüm Killi  "Dil ve Kültürün Korunmasında Halk Ozanının Rolü ve Semen Kadışev” adlı konuşmasını ve Yrd. Doç 

. Dr. Erhan Aktaş, "Semen Kadışev’in Destanlarının Poetikası” adlı konuşmasını Yaptı. Aktaş konuşmasında, Hakas Türklerinin "Hay” adı verilen gırtlaktan türkü söyleme geleneğine ve bunun icracılarına "Hayçı” adı verildiğine değindi.

TÜRKSOY Hakas Temsilcisi Timur Davletov, "Sosyo-Kültürel süreklilik aktörü olarak Semen Kadışev” başlıklı konuşmasını yapmasının ardından anma toplantısının bilimsel kısmı tamamlanmış oldu.

"Aylanıs” Hakas Müzik Topluluğu Seyircilere Müzikal Ziyafet Sundu

Anma toplantısının bilimsel kısmının tamamlanmasının ardından, Hakasya’nın en meşhur müzikal topluluklarından olan Rusya Federasyonu Hakas Cumhuriyeti "Çitigen” Hakas Drama ve Etnik Müzik Tiyatrosu "Aylanıs” Hakas Müzik Topluluğu, salondaki Türk kültürü aşıklarına müzikal bir ziyafet sundu.

Toplu fotoğraf çekimi ve hediyelerin takdiminin ardından, Doğumunun 130. Yılında Ünlü Hakas Destancı Semen Kadışev’i Anma Toplantısı sona erdi.

Semen Kadışev’in 130. Doğum günü kapsamında TÜRKSOY’un teşvikleriyle, Kadışev hakkında birçok eserler verilecek çeviri eserler yayınlanacak.

Türk Dili Konuşan Ülkeler Kültür Bakanları Daimi Konseyi 32. Dönem Toplantısı’nda 2015 yılının Türk dünyasında Haldun Taner ve Semen Kadışev Yılı olarak kutlanması kararlaştırılmıştı

 .

Yrd. Doç. Dr. Erhan Aktaş

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.