Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Osmanlı Kitâbesi, Öğretim Üyemizin Girişimleriyle Kurtarıldı

02/03/2015 14:04:00 - 17/03/2015 14:04:00 - 10579 Okunma

Makedonya’nın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Kratova şehrinde yaklaşık 40 yıldır ayaklar altında çiğnenen ve 400-450 yıllık bir camiye ait olduğu düşünülen Osmanlı kitâbesi, bir evin bahçesinde yazıları üst kısma dönük olacak şekilde betonla sabitlenmiş şekilde bulundu. Üniversitemiz Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul KARAKUŞ’un devlet makamlarıyla iki yıl süren resmi yazışmaları ve ısrarlı girişimleri sonucunda, ev sahiplerinin mukavemetine rağmen ayaklar altında kalmaktan kurtarılan kitâbe, geçici olarak Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nde koruma altına alındı.

Öğretim Üyemiz Yrd. Doç. Dr. KARAKUŞ, kitâbenin uzun yıllar ayaklar altında çiğnenmesinden dolayı yazılı kısımlarının büyük bir kısmının silinmiş olduğunu söyledi. Kitabenin 40-50 yıl önce yıkılan Osmanlı camileri Fatih ya da Sultan Süleyman Camii’ne ait olduğunu düşündüklerini ve bu durumun ayrıntılı incelemeyle netleşeceğini belirtti.

Öğretim üyemiz, yaklaşık 650 yıllık bir Osmanlı şehri olan Kratova’da birçok Osmanlı eserinin tahrip edildiğinin ve medeniyetimizin emanetleri olan her taşın farklı yerlerde çok uygunsuz şartlar altında bulunduğunun altını çizdi. Bulunan kitâbenin gerekli incelemeler ve işlemler yapıldıktan sonra müzede koruma altına alınacağını ifade eden öğretim üyemiz, Balkanlar’da son derece olumsuz şartlarda bulunan Osmanlı mirası her taşın kurtarılması için çabaların kararlılıkla   süreceğini kaydetti.

 

 

 

 

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Karakuş

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.