Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Üniversitemizde "kaşkay Türkleri: Tarih, Dil Ve Kültür" Konulu Konferans Verildi.

21/12/2018 18:45:29 - 21/12/2018 18:45:29 - 20261 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi etkinlikleri kapsamında 14 Aralık 2018 Cuma günü Rektörlük Kültür Merkezi Alt Salon’da, İran Araştırmaları Merkezi (İRAM)'nden  Dr. Umut BAŞAR, "Kaşkay Türkleri: Tarih, Dil ve Kültür" konulu konferans verdi.

Dr. Umut BAŞAR, İran Türkleri arasında Azerbaycan Türklerinden sonra nüfus bakımından 2. sırada gelen Kaşkay Türklerini tarih, dil, kültür bağlamında geniş bir değerlendirmeyle ele aldı.

Kaşkay Türklerinin kuvvetli bir aşiret bilincinin ve teşkilatlı bir ilhanlık yapısının olduğunun vurgusunu yapan BAŞAR, sayısal veriler ve haritalarla Kaşkay Türklerinin geçmişten günümüze nüfus ve coğrafi olarak durumunu ortaya koydu. Kaşkay Türklerinin petrol, doğalgaz, demiryolu bakımından stratejik bir konumda yer aldığını ve bu bakımdan da ayrı bir önem taşıdıklarını belirtti.

Kaşkay Türklerinin tarihi ve siyasi durumlarından bahsettikten sonra kültürel hayatlarından da bahseden BAŞAR, alan araştırmalarında çektiği fotoğraflardan örnekler sundu. Ayrıca Kaşkay Türkleri üzerine hem İran’da hem de Türkiye’de yapılan çalışmaların listesini sunarak çalışmaların azlığına değindi. Kaşkay Türklerinin kaydadeğer telif yayınlarının olduğunu söyleyen BAŞAR, araştırmacıların bu alana yönelmesinin gerekliliğini vurguladı.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın, Dr. Umut BAŞAR’a teşekkürlerini sunarak plaket takdim etmesi ve Dr. Umut BAŞAR’ın Doç. Dr. Bülent BAYRAM ve Dr. Öğr. Üyesi Abdulkadir ATICI’ya kaftan hediye etmesi ile sona ermiştir.

 

KLU Konferans ÇTLE

Facebook Twitter Google Plus
Kaşkay Türkleri
Kaşkay Türklerii
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.