Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Üniversitemizde "iran'da Türkler Ve Türkçe" Konulu Konferans Düzenlendi

02/05/2018 10:03:26 - 02/05/2018 10:03:26 - 16361 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün düzenlemiş olduğu 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi etkinlikleri kapsamında 27 Nisan Cuma günü Rektörlük Kültür Merkezi’nde Kırıkkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ "İran’da Türkler ve Türkçe” konulu bir konferans verdi.

Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ sözlerine İran’ın Selçuklu döneminden itibaren bin yıl Türk hâkimiyeti altında kaldığını ve bugün İran’da 32 milyon Türkün yaşadığını belirterek başladı. İran’daki kalabalık Türk nüfusuna rağmen burada yeterli çalışmalar yapılmadığına dikkat çekti.

GÖKDAĞ, İran’daki dil politikalarından bahsetti. İran’ın resmi dilinin Farsça olduğunu, müfredatta zorunlu olarak Arapçanın da öğretildiğini belirtti. İran’da konuşulan Türkçe ile ilgili bilgiler veren GÖKDAĞ, doksan civarında Türk ağzının varlığından bahsetti. Halaç Türkçesi, Kaşkay Türkçesi, Sungur Türkçesi ile yazılmış şiirler okudu.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın Prof. Dr. Bilgehan Atsız GÖKDAĞ’a katılımlarından ötürü teşekkür ederek plaket takdim etmesiyle sona erdi.

Bilgehan Atsız Gökdağ İran Türkleri Türkçe

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.