Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

"zulmün Ateş Çemberi: Belene" Konulu Konferans Verildi

22/03/2018 11:51:38 - 22/03/2018 11:51:38 - 16097 Okunma

Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün düzenlemiş olduğu 2017-2018 eğitim-öğretim yılı bahar dönemi etkinlikleri kapsamında Bulgaristan Türk Edebiyatından yazar Mehmet TÜRKER "Zulmün Ateş Çemberi: BELENE"  konulu bir konferans verdi.

Mehmet TÜRKER konferansına Belene adının kökeniyle ilgili bir hikâye anlatarak başladı ve Belene adasının fiziki koşullarının insan yaşamı için son derece yetersiz olduğunu harita üzerinden gösterdi.

TÜRKER, Bulgaristan hükümetinin sosyalist yönetimi benimsediği ikinci dönem olan 1970 ve 1989 yılları arasında, Bulgaristan’da yaşayan Türklere ve diğer etnik gruplara şiddetli bir asimilasyon politikası uyguladığını aktardı. Türkçe isimlerin zorla Bulgarca isimlerle değiştirildiğini, Türkçe eğitim veren okulların, üniversitelerin, Türkçe yayın yapan gazetelerin Bulgar devleti tarafından kapatıldığını söyledi. Asimilasyon politikasına karşı çıkan Türklerin bir kısmının öldürüldüğünü bir kısmının da Belene adasına gönderildiğini açıkladı.

Bulgaristan hükümetinin asimilasyon politikasına karşı çıkan Mehmet TÜRKER, tutuklanarak gençliğinin bir bölümünü Belene adasında geçirmek zorunda kaldığını, adada geçirdiği zorlu süreci anlattı. Adada tutuklu olan kader arkadaşlarının çoğunun öğretmen, gazeteci gibi aydın insanlardan oluştuğuna dikkat çekti.

Konferans, soru-cevap kısmının ardından öğretim üyemiz Doç. Dr. Bülent BAYRAM’ın yazar Mehmet TÜRKER’e teşekkür ederek günün anısına plaket takdim etmesiyle sona erdi.

KLÜ ÇTLE Belene Mehmet Türker

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.