Fen Edebiyat Fakültesi-Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü

Kırklareli Üniversitesinde “Uzaktaki Yakınımız: Mağcan Cumabay” Konulu Konferans Ve Film Gösterimi Gerçekleştirildi.

14/03/2018 11:32:53 - 14/03/2018 11:32:53 - 20538 Okunma

Kırklareli Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü tarafından, Kazak Türklerinin “istiklâl ve istikbâl şairi” Mağcan CUMABAY, doğumunun 125.yılında düzenlenen konferans ve film gösterimi etkiliğiyle anıldı.

Etkinlik kapsamında öncelikle KLÜ ÇTL bölümü öğretim üyesi Dr. Ertuğrul KARAKUŞ tarafından “Uzaktaki Yakınımız: Mağcan CUMABAY” konulu bir konferans verildi. Konferansa KLÜ ÇTL bölüm başkanı Doç. Dr. Bülent BAYRAM, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferans kapsamında Dr. KARAKUŞ öncelikle, 12 Mart tarihinin aynı zamanda Mağcan CUMABAY’ın “Uzaktaki Kardeşime” şiirinin muhataplarından birisi olan Mehmet Akif tarafından yazılan İstiklal Marşı’nın Kabul yıl dönümü olduğu hatırlatıldı.

Mağcan’a “Uzaktaki Yakınımız” diye hitap eden Dr. KARAKUŞ tarafından, öncelikle büyük şairin hayatı ve eserleri, etkilendiği şahsiyetler ve öğrenim gördüğü okullar hakkında anahatlarıyla bilgi verildi. Daha sonra büyük şairin “vatan ve toprak sevgisi, cesaret, Türklük bilinci, tarih bilinci, özgürlük tutkusu, merhamet ve empati”  gibi konularda kaleme aldığı şiirlerinden örnekler verildi. Konferansın son bölümünde de, Türkistan’dan Balkanlar’a kadar, Mağcan CUMABAY ve onun gibi yüzlerce münevver-şairi şehadete götüren süreç hakkında bilgi verildi. Dr. KARAKUŞ tarafından, hayatı mahvedilmiş şahsiyetli bir şair olan Mağcan CUMABAY’ın, hayatının sonuna kadar kararlı bir şekilde dostlarına sahip çıkışının bizlere de örnek olması gerektiği vurgulandı.

Konferansın ardından “Mağcan CUMABAY” konulu bir film gösterimi de gerçekleştirildi.

Mağcan Cumabay Ertuğrul Karakuş Kazakistan

Facebook Twitter Google Plus
Telefon Tablet Bilgisayar Bu website tüm cihazlarla uyumludur.