"üretici Dilbilgisi: Derin Yapı-Yüzey Yapı" Konulu Seminer Düzenlendi

09/03/2018 00:26:33 - 12/03/2018 00:26:33 - 19619 Okunma

Fen Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümünün 2017-2018 eğitim-öğretim yılı Bahar dönemi etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir ATICI, 06 Mart 2018 tarihinde "Üretici Dilbilgisi: Derin Yapı ve Yüzey Yapı"  konulu bir seminer verdi.

Dr. Öğretim Üyesi Abdulkadir ATICI, seminerine "Üretici Dilbilgisi" kuramını bilim dünyasına sunan dilbilimci Noam Chomsky’i tanıtarak başladı. ATICI, Üretici Dilbilgisi kuramının 1957 yılında ortaya atıldığını ve dilbilimciler tarafından eleştirilere maruz kalarak günümüze kadar birtakım değişikliklere uğradığını aktardı. ATICI, Üretici Dilbilgisi kuramının temelinde insanların doğuştan dil yetisine sahip olarak dünyaya geldiklerinin yer aldığını söyledi. Kuramın temel kavramları olan edinç-edim ve derin yapı-yüzey yapı kavramlarını örneklerle açıkladı.

klu çtle üretici dilbilgisi